..

Tiden här går SÅ fort! Jag har redan varit här i 5 veckor och det är bara typ 8 veckor innan vi lämnar Maui och åker på outreach, galet! Jag vill inte att det ska gå så fort för jag trivs så bra här.. men det ska bli jättespännande med Borneo!! =) 

Lite uppdatering med vad som hänt den senaste veckan:

Lördag: Jag och ett gäng tjejer åkte till andra sidan ön, till Lahaina, där alla turister hänger mer eller mindre. Vi var på stranden; solade, badade, hoppade från klippor och snorklade (såg massa fina fiskar och sköldpaddor!). Sen gick vi och tittade lite i alla surf-affärer som de har här runtomkring (lukas: du skulle älska dem!) och åt mat. På kvällen hade vi filmkväll på basen och umgicks.

Söndag: Kyrka på förmiddagen som vanligt, sen efter lunch åkte vi till något som kallas "Twin Falls". Det är typ ett vattenfall som man kan hoppa ifrån ner i en "sjö". Vackert! På kvällen hade vi "Town Run", då vi åkte in till Kahululi och handlade mat och satt på Starbucks =)

 Denna veckan är temat: "Relationer". Relationer mellan människa och Gud, familjerelationer, kompisrelationer och kärleksrelationer. Abbey (talaren) är väldigt bra och ärlig, vilket gör det hela väldigt intressant! 

Nu ska vi ha "growth group" och idag ska vi åka in till Kahululi och äta middag tillsammans, yeah! hehe. 

Hur har ni det hemma?  

Jordnötssmör...

Jag gillar det allra mesta med att bo här på Maui, men något som jag verkligen är trött på (i matväg) är jordnötssmör!!! Usch. På helgerna fixar vi vår egen frukost och lunch och det enda som finns att äta är vitt bröd med jordnötssmör och sylt!! (eller tacochips, olika typer av kex eller nudlar). Sen har vi elever snacks 2 ggr i veckan, och det är nästan alltid något med jordnötssmör! Jornötssmörskakakor med ricecrispies/cornflakes i, jordnötssmörsdipp till äpplen/chips. Det roliga är att alla här älskar det...men jag kommer förmodligen inte äta jordnötssmör på mkt länge efter detta :P 



Detta är min vanliga frukost och lunch på helgerna...hehe.
Men igår var jag på en `vanlig´ mataffär och köpte lite vanliga saker att äta till frukost, najs!


Här är några bilder på mina och Sagars amerikanska/svenska chokladbollar som vi gjorde här för någon vecka sen, riktigt goda! Och de blev faktiskt populära hos amerikanerna (de gillade dock inte saltlakrits :P). Vi hade dock inget pärlsocker/kokos, så vi fick göra de extra amerikanska med massa äckliga färger:




Och här är en bild på mig och Karine (från Norge) när vi bakar lite mer `normalt´bröd =) Yeah!



Maui pictures



Här är lite blandade bilder från mitt liv Här på Maui. Det är en bild där jag och mina två svenska vänner (Sagar och Sofia) dansar `små grodorna´. Några bilder är från `Exodus´, då vi campade i 3 dagar. Det enda vi åt var vatten+havregryn och nudlar. Blä. Några bilder är från `Beach-day´, då hela basen åkte till stranden tillsammans. Sen är det nån bild där vi försöker lifta och en bild på Jill med svenska flaggan, för hon gillar sverige=) hehe. 

Om ni vill se bilderna i större format - klicka på dem.

Borneo

 
Lite info: Vi kommer först att åka hela DTS:en tillsammans en vecka till Bangkok, Thailand, och sen delar vi upp oss i tre team och åker till våra olika länder (Bangladesh, K (av säkerhetsskäl skriver jag inte ut landets namn) och Indonesien). Borneo är en ö som ligger i tre olika länder: Indonesien, Brunei och Malaysia. Men staden vi ska till, Pontianak, ligger i Indonesien (på västra sidan). Sen kommer vi förmodligen även att åka till Malaysia och kanske något mer land. Men vi kommer främst att vara i byar runtomkring Pontianak. 

Helgen

Tänkte berätta lite i korthet vad vi har gjort i helgen:

Fredag: Hitchade (liftade) in till Kahululi där vi shoppade 80-tals kläder på Savers, en stor secondhandaffär. 

Lördag: Gjorde läxor och fixade i ordning oss till 80-tals festen som vi skulle ha på kvällen. Det var väldigt kul för alla tog det seriöst och klädde ut sig. Killarna var värst, hehe.
 
Söndag: Kyrka på fm, då har vi hand om söndagsskolan. Jag och en kille som heter Grant har hand om de som är 8-10 år och igår tog vi hand om dem själva. Intressant. Hehe. Tålamodet fick prövas lite japp. Men de flesta är väldigt söta, så det är kul! Sen efter kyrkan åkte jag, Ellisiv (från Norge) och Debbie (från Österrike) in till Kahululi, till ett shoppingmall. Vi ville komma bort lite från basen och göra något helt annat. Så först det blev lite shopping och sedan åt vi kina-mat och handlade mat på ett `grocery store´. Sen försökte vi få lift hem till Haiku i typ 30 min (det är mkt svårare att få det från Kahululi än från Haiku/Paia, eftersom vi bor i en hippiestad där det är mer vanligt att lifta än inne i Kahululi) och började bli oroliga att vi inte skulle komma hem innan det blev mörkt (vi får inte lifta när det är mörkt). Men som tur var så kom en snäll man och plockade upp oss. Han visade sig vara kristen och kom ifrån Los Angeles och hade nyss flyttat hit till Maui. Men han `räddade´iaf oss och skjutsade oss hela vägen (!) hem, även fast han inte alls bodde där vi bor. Najs! Många av de som bor här på ön skjutsar en dit man ska även om det betyder att de måste köra en omväg...inte direkt vad någon hemma skulle göra. Coolt iaf!

Måndag: Började med ett nytt ämne för våra lektioner: worldview. Väldigt intressant! Det handlar om hur vi ser på världen och varför vi ser på den som vi gör och hur vi kan förändra vår syn etc. Sen ser vi hur olika religioner ser på världen och på olika frågor och vad som påverkar vår världsbild osv. Vi såg en film (The Village) som handlade om en by och deras syn på världen och sen diskuterade vi det. Iaf, ett väldigt intressant ämne denna veckan! =) 

Tisdag: Lektioner som vanligt på förmiddagen och sen på eftermiddagen hade vi `community outreach`. Min grupp åkte till en kyrka här på ön och hjälpte dem rensa och städa i deras förråd i källaren. Om man säger så här, de hade nog inte städat där på x-antal år :P hehe. men vi hade det kul!
Vid middagen (kl 17) åt jag med Ada, en tjej från Norge som gjorde sin outreach i Borneo för 2 år sen, så hon berättade och visade bilder därifrån. På kvällen hade vi `intercession´ med de som går på SBFM (School of Biblical Foundation and Missions). Vi bad för det teamet som är på outreach nu (de är i Nepal). Efter detta hade vi growth group då Vecky (han som kommer från Borneo) visade bilder från Borneo och berättade lite vad vi ska göra där. Vi kommer bo på UMU-basen i Pontianak sammanlagt ca 3 veckor. Först bor vi där en vecka, sen är vi ute i olika byar i några veckor. Sen kommer vi tillbaka till basen och stannar i ytterligare en vecka runt jul. Byar i några veckor igen. Och sista veckan innan vi åker hem ska vi vara på basen igen. Sammanlagt kommer vi besöka 8 olika byar där vi kommer leka med barn, hälsa på hemma hos familjer, hålla i möten m.m. Spännande!

Onsdag: Idag på morgonen hade vi `apologetics´, vilket vi har varje vecka. Det handlar typ om grunderna i kristen tro/att försvara den kristna tron. Så vi har en timme i veckan för det. Jätteintressant! Vi har pratat om sanning; vad som krävs för att något ska vara sant och varför den kristna tron är den enda sanningen etc. 
Idag hade vi också vår första ´outreach prep´, vilket i princip är förberedelse inför outreachen. Vi kommer lära oss hur vi kan presentera den kristna tron på ett sätt så att de i borneo förstår. Sen ska vi kunna vara beredda att berätta om vår tro för några få personer eller för flera hundra. Och vi ska kunna använda samma punkter för att predika i 10 min och ända upp till 1,5 h! =) 
Nu sitter jag här vid datorn i vårt rum, samtidigt som 2 tjejer ligger på golvet och gör pilates till en träningsfilm :P hehe..
Vi har en ledig em/kväll så nu hänger vi mest runt och tar det lugnt. Najs.

Okej, detta blev ett rätt långt inlägg, men tänkte passa på medan jag har tid=) Tack för er som kommenterat! Alltid kul att veta vilka som läser och så. Ha det fint! kram
  

Ps. Om min svenska är konstig så beror det inte på att jag inte kan stava eller prata svenska, utan det beror på språkförvirringen...hehe. Att prata engelska hela dagarna gör att man blir lite smått förvirrad och glömmer lätt svenska ord och grammatiken blir totalt fel.. =) Jag och mina norska/svenska vänner blandar alla språk lite hur som helst, så det kan säkert komma upp norska ord här med :P

Bilder från i lördags:


Bilder

Om ni vill se mina bilder på facebook, men inte har en facebook, kan ni gå in på dessa sajter:

http://www.new.facebook.com/album.php?aid=55214&l=ef148&id=69098718

http://www.new.facebook.com/album.php?aid=55218&l=141d3&id=690987180

http://www.new.facebook.com/album.php?aid=55447&l=05f34&id=690987180

http://www.facebook.com/album.php?aid=55927&l=0bc59&id=690987180

Jag kommer förmodligen lägga upp lite mer bilder här så småningom, men hittills finns det massa bilder härifrån nu på min facebook. Sweet.

See ya!

Hejsan!

Nu har jag äntligen lite mer tid att skriva =) Min dator kom i onsdags, så nu har jag kunnat ladda upp lite bilder på facebook vilket är najs.

Annars kan jag ju berätta att jag ska till Borneo, Indonesien på outreach. Ska bli najs! Borneo ska tydligen vara en av de svåraste platserna att åka till (man bor i djungeln i princip..), men det ska nog gå bra =) En kul sak är att han som är huvudledare för UMU-basen på Borneo (Vecky heter han) kände att Gud ville att han skulle åka hit till denna basen här, så nu bor han här i ca 2 månader. Så han kommer att lära oss indonesiska, najs! (det ska tydligen vara ett ganska lätt språk. Iaf om man jamför med kinesiska...) De andra teamen åker till Bangladesh och Kina. Ska bli spännande, men sjukt tråkigt att lämna alla ens nya vänner. Man känner sig redan som en familj. Vi är 11 stycken i mitt team, 4 killar och 7 tjejer. Alla är från USA/Kanada förutom jag och en kille (Gus) från Scotland. 

Jag tänkte att jag kunde skriva in mitt schema på hur en vanlig vecka ser ut: 

Monday:
7.00 breakfast
7.45 leave for worship at northshore
8.00 worship (tillsammans med alla umu:are, även de som går SBFM som är en fortsättningsskola efter DTS)
9.30 Chapel Talks (alla elever har varsin gång då man håller i en "predikan" om valfritt ämne i ca 20 min)
10.00 lecture + inlämning av `Journal`(vår `läx-bok`som vi gör läxorna i)
12.30 lunch
1.30 work duties (alla elever har någon typ av arbetsuppgift: hjälpa till i trädgården, i köket eller inom `hospitality`. Jag jobbar med hospitality. Vi städar, bakar snacks till våra raster och bakar tårtor till folk som fyller år eller till folk som behöver en uppmuntran. Vi bakar sjukt mkt kakor här...galet. Och de flesta saker vi gör är inte ens goda (amerikanarna tycker såklart det dock), de är alldeles för söta och har nästan alltid jordnötssmör i sig! vanligtvis jobbar vi i ca 1,5 - 2h)
5.00 dinner
5.45 house meeting (man städar huset och ser om det är nåt man behöver ta upp angående regler etc.)
7.00 Lecture 

Tuesday:
7.00 breakfast
8.00 Missions Moment/Chapel Talks (Missions Moment = någon kommer och visar bilder om berättar om deras missionsresa/outreach)
9.00 Quiet Time (Tid med Gud)
10.00 Lecture
12.30 Lunch
1.30 Community Outreach (Vi evangeliserar i Paia, hjälper till på en ungdomsgård, håller på att starta upp en skolgrupp på en högstadieskola och städar i kyrkor etc.)
5.00 Dinner
6.00 DTS/SBFM Intercession (Förbön för olika saker)
7.00 Growth Group (Består av de som ska till Borneo med mig. Ibland är vi hela gruppen och ibland tjejer för sig och killar för sig. Vi umgås, lär känna varandra bättre, ber för varandra och har allmänt kul)

Wednesday:
7.00 Breakfast
8.00 Apologetics/Basic Christianity
9.00 Quiet Time
10.00 Lecture
12.30 Lunch
1.30 Outreach Prep
5.00 Dinner

Evening Free

Thursday:
7.00 Breakfast
8.00 Base Intercession
9.00 Quiet Time
10.00 Growth Group
12.30 Lunch
1.30 Work Duties
5.00 Dinner
7.00 Lecture

Friday: 
7.00 Breakfast
8.00 Base Worship
9.30 Chapel Talks
10.00 Lecture
12.00 Processing
12.30 Lunch
5.00 Dinner

Evening Free

Saturday:
Free

Sunday:
Kyrka på fm (då är vi uppdelade i grupper som åker till olika kyrkor där vi hjälper till med söndagsskolan). Sen på em är vi lediga/gör läxor. 
18.00- ca 22.00 Åker vi in till den största staden, Kahululi, och går på Walmart och handlar mat etc. Sen händer vi på Borders (en bokaffär med Starbucks i).

Sa, nu vet ni lite om vad som händer här =) hehe.. Ingen semester direkt för schemat är så fullspeckat, men det är väldigt kul och bra här!! =)

Hoppas att ni har det bra hemma allihop!  

RSS 2.0